Najlepša žena na svetu

Lepota ima mnogo različitih lica. Hajde da upoznamo bar neka od njih! Vodimo vas na jedan zanimljiv put oko sveta, u kome ćemo saznati šta znači lepo u različitim zemljama.

Prva stanica: dom mode i stila – Francuska! U Francuskoj jolie laide (lepa devojka) je prirodna, ne koristi mnogo šminke ali je vrlo negovana i uredna. Ona zna da je njen nesavršen nos tajna njenog šarma i uživa u tome da bude jedinstvena. Dakle – lutka sa naslovne strane ovde definitivno ne postavlja standarde. U Francuskoj „Lepota počinje onog trenutka kada odlučite da budete ono što zaista jeste“ lepo kaže Koko Šanel.

Ruskinje se međutim ne bi složile sa Koko Šanel. Bar ne oko standarda lepote. Iako se i u Rusiji  ceni prirodna lepota, Ruskinje ipak mnogo ulažu u šminku, odeću i nakit kao i sve one sitnice koje će dodatno istaći njihov izgled. Za njih izreka „manje je više“ ne znači ništa, naprotiv, jako vole da se igraju sa šminkom, frizurom i modnim dodacima. 

Ako ste od onih dama koje uživaju u slatkišima i konstantno su na dijeti – obradovaće vas vest da postoji zemlja na ovom svetu u kojoj za vas ne bi bilo granica – dobro došle u Afriku , tačnije Mauritaniju i Nigeriju! Ovde se lepim smatraju žene raskošnih oblina, a žene koje po zapadnjačkim standardima spadaju u normalno uhranjene u ovim zemljama bi ohrabrivali da se dobro poprave. 

U Brazilu, iz koga nam dolaze mnoge poznate lepotice kao što je na primer Sofija Vergara, iako se ceni raskošna figura peščanog sata, ipak se posebna pažnja poklanja zadnjici. I kada savršeno prćast profil dotičnog dela tela ne mogu da postignu vežbanjem, mnoge Brazilke spremno odlaze na estetske zahvate. Međutim, žene Brazila posebno su poznate po slobodnom, nekonvencionalnom duhu, dinamičnom temepramentu i posebnoj, ležernoj senzualnosti što svakako igra veliku ulogu u njihovoj lepoti. A ne treba zaboraviti ni njihov preplanuli ten!

Žene iz Koreje bi međutim bile prilično ravnodušne na brazilske estetske standarde – njihova najveća preokupacija je što svetliji ten! Mnogo ulažu u negu kože, a sitnija i izrazito vitka figura užih kukova je za njih imperativ!


A kada se vratimo u Beograd, šta možemo reći o standardima lepote u našoj prestonici? Da li su to jaka šminka, ispeglana kosa i skladna građa peščanog sata? Ili prirodan izgled, ležeran stil i jedinstveni šarm? Ostavićemo vama da odlučite jer verujemo da ne postoji dovoljno dobar i univerzalan kriterijum koji bi mogao da dočara snagu prave lepote – lepote onih žena koje uvek zapamtimo jer nam nekako posebno zrače.

I ko je onda najlepša žena na svetu? Postoji samo jedan mogući odgovor – to ste vi. Najlepša žena na svetu je ona koja zna šta želi, ume da voli i da pronađe lepotu u svemu i svima oko sebe!

Za kraj ovog malog putovanja, podelićemo sa vama reči još jedne francuskinje, književnice Anais Nin: „Mi ne vidimo stvari onakvim kakve one jesu, već ih vidimo onakvim kakvi smo mi“.

 

Words by: Photographs by: Miloš Nadaždin